Hogyan válasszunk hangrögzítőt?

A diktafonok jól ismert eszközök, gyakran különféle helyzetekben használják őket. Az újságírók interjúknál vagy konferenciákon használják. Személyes hangjegyzetként is működik. Emellett hasznos lehet egyetemi előadásokon és üzleti megbeszélések során történő beszélgetések rögzítésére. Az ilyen típusú berendezéseket a rendőrség, magánnyomozók vagy különleges egységek által végzett műveletekben is használják.

A diktafonokat gyakran használják barátságtalan célokra. Sokan hallanak az ún. "lehallgatás botrányokról", amelyek gyakran előfordulnak a politikában vagy ipari kémkedésekben. Az ilyen cselekmények a legtöbb esetben a jól elrejtett (álcázott) diktafonok révén jöhetnek létre. A többi innovatív távközlési rendszerrel szemben nem bocsájtanak ki rádióhullámokat, így az észlelésük rendkívül nehéz. 

A piac nagyon gazdag olyan készülékekkel, amelyek észrevétlenül képesek hangot rögzíteni. Ez a tevékenység sok mindennapi helyzetben hasznosnak bizonyul. Nagyon jó megoldás a tisztességtelen üzleti partnerek esetében, különösen akkor, ha félünk a vállalat vagyonának elvesztésétől. Emellett sok más kellemetlen és veszélyes helyzetben is alkalmazható, mint amikor fenyegetés áldozataivá válunk, és egy diszkrét felvétel jelentősen segíthet nekünk.

Mit kell figyelembe venni a hangrögzítő kiválasztásakor?

A piacon manapság a digitális diktafonok dominálnak, melyek nagy előnye a megbízhatóság, kis méret, könnyű kezelhetőség és a felvételek tárolása. A digitális hangrögzítők lehetővé teszik, hogy rengeteg információt gyűjtsön össze, és az energiatakarékos technológiának köszönhetően hosszú időn keresztül működnek akkumulátorról vagy elemekről. 

A diktafonok legfontosabb műszaki és teljesítmény paraméterei:

Felvételek formátuma és hangminősége

Jelenleg a legtöbb diktafon MP3 vagy WMA formátumú felvételeket kínál. A legfejlettebb alkalmazásokhoz PCM (WAVE) formátumúak a felvételek, amelyek jobb hangminőséggel rendelkeznek. Fontos szempont a felvétel formátumának és tömörítésének megválasztása, annak fügvényében, hogy a felhasználó a legjobb hang vagy leghosszabb felvételt szeretné.

A memória típusa és kapacitása

A hangrögzítők beépített flash memóriával vagy cserélhető memóriakártyával rendelkeznek (leggyakrabban microSD / SDHC kártyák). Minél nagyobb a kapacitás, annál jobb, különösen azon diktafonok esetében, amelyek a legjobb PCM minőséget nyújtják. A leggyakoribbak az 1-4 GB kapacitású beépített memóriával rendelkező diktafonok, néhányukat lehetőség van akár 32 GB kapacitású cserélhető microSD kártyákkal bővíteni. 

Diktafonok felépítése

Az észrevétlen használat miatt a hangrögzítőknek a lelhető legkissebnek kell lenniük anélkül, hogy az akkumulátoron, a hangminőségen, üzemidőn vagy más fontos paraméteren változtatnának. A kis méretű diktafonok, méreteiknek köszönhetően könnyen elrejthetőek. Egy másik megközelítés az, hogy a diktafonok olyan, naponta használt tárgyakban vannak elhelyezve, amely lehetővé teszi a felvétel azon módját, amely nem vonja magára a figyelmet.

Mikrofon típus és érzékenysége

A legtöbb hangrögzítő beépített monofon mikrofonnal rendelkezik. A megfelelően kiválasztott jellemzőkkel rendelkező diktafon mikrofonja akár 10-12 m-es távolságból is képes normál szinten folytatott beszélgetés rögzítésére. Néhány diktafon sztereó mikrofonnal van ellátva, melynek köszönhetően a felvétel jobban reprodukálható és tisztább. Egyes helyzetekben fontos szempont a külső mikrofon csatlakoztatása is. 

Teljesítmény típusa és üzemideje

Ez a hangrögzítő egyik legfontosabb paramétere. Fontos, hogy a diktafon a lehető legtovább működjön egy adott akkumulátorról vagy hálózati adapterről. A hatékony és energia takarékos megoldásnak köszönhetően a legmodernebb hangrögzítők akár több száz órát is üzemelnek.

Hasznos kiegészítő funkciók

A modern digitális technológia számos további megoldást kínál, amelyeknek köszönhetően a diktafonok használata egyszerűbb és hatékonyabb. További funkciók:

Beépített óra és naptár

A beépített óra és naptár lehetővé teszi a felvételek időzítését.

Kijelző

A legfejletebb diktafonok LCD vagy OLED kijelzővel rendelkeznek, így könnyen konfigurálhatóak a készülék paraméterei, valamint megtekinthetők a felvételek is.

Hang általi aktiválás

A felvevő automatikusan elindul, amikor a mikrofon által rögzített hangszint meghaladja a hallhatósági szintet. 

Fejhallgató csatlakoztatásának lehetősége

Lehetővé teszi a felvételek lejátszását közvetlenül a diktafonról

A memóriához való hozzáférés védelme

A speciális diktafonok esetében garantált a memória és az adatok védelme, valamint a módosítások elleni védelem (elektronikus aláírással).

Milyen diktafonokat kínál a SPYstore.hu?

A Spystore.hu széles választékát kínálja a hangrögzítőknek, amelyek közül az igényei szerint válogathat. 

Az egyik példaképes modell a hangra aktivalódó hangrögzítő, amely 15 órás felvételi lehetőséggel rendelkezik. A hangra való aktiválódásnak köszönhetően a diktafon elrejthető bármely helyen, ahol biztonságosan lehet rögzíteni az elkövetkező napokban zajló beszélgetéseket. 

Figyelemre méltó az Esonic PCM-008 hangrögzítővel ellátott toll is. A hangfelismerés módban hosszú üzemidővel rendelkezik, legfeljebb 250 napig üzemel. A készülék vékony és elegáns megjelenésű. A felvevő PCM minőségben rögzít (tömörített hangfájl).

A Spystore.hu cég a legmagasabb minőségű hangfelvevők beszállítója, amely nagyon hosszú akkumulátor-élettartammal és tiszta hanggal rendelkeznek. Ezek a piacon a legkisebb diktafonok, amelyeket elsősorban a kormány és a rendőrség használ.

A kínálatunkban lévő diktafonok széles választéka lehetővé teszi mindenkinek, hogy kiválassza az igényeinek legmegfelelőbb modellt.