Illegális szemétlerakatok megfigyelése

Illegális szemétlerakatok megfigyelése

A mai világ gyakori problémája az illegális szemét lerakatok. A fekete, azaz illegális hulladéklerakók ezrei találhatók országunkban, bár pontos számuk ismeretlen. Ezeknek a lerakóknak a hatásaik nyilvánvalóak – szennyezik a környezetet, veszélyt jelenthetnek a lakosság egészségére, és rengeteg pénzbe kerül az eltávolításuk.

A felelősség a földtulajdonosokat terheli

Helytelen lenne azt állítani, hogy az állami vagy az önkormányzati hatóságok egyáltalán nem próbálták megoldani az illegális szemétlerakatok problémáját a terület tulajdonosára hárítani. A különböző társulásokkal és polgári kezdeményezésekkel együttműködve telefonos alkalmazásokon vagy weboldalakon keresztül, több illegális hulladéklerakókat jelentenek be országszerte. Ennek köszönhetően könnyen feltudtuk országunk területén található illegális szemétlerakók helyzetét térképezni. Az állam ezt a problémát azonban hosszú idő eltelte után is képtelen megfékezni az illegális szemetelőket. A földtulajdonos felelős azért a hulladékért, amit tudtával, vagy tudta nélkül a földjére raknak. Vagyis a módosított jogszabály azt mondja, hogy a földtulajdonos bíróságra kerülhet, ha a földjén illegális hulladéklerakót találnak.

kép

A hagyományos kamerarendszer nem mindig a megfelelő megoldás

Különösen a távoli földek esetén logikus, hogy fizikailag megterhelő a tulajdonosnak figyelni a földet. Ekkor felvetődik a kérdés, hogy milyen reális és egyszerű lehetőségekkel lehet biztosítani a terület megfelelő biztonságát vagy felügyeletét… Mi a helyzet a klasszikus kamera rendszerekkel? Bizonyos esetekben ez a leghatékonyabb megoldás, de nem mindig van így. Számolni kell azzal a tényezővel is, hogy azok a földterületek, ahova az emberek a felesleges dolgaikat hordják, többnyire távoli helyeken találhatók. Gyakran olyan helyeken, ahol még áram sincs, így a szokásos kamera rendszerek nem használhatóak. 

A vadkamera az egyik legjobb megoldás

A közelmúltban a keresett termékek közé olyan automatikus digitális kamerák kerültek be, mint a vadkamerák, melyek nemcsak az állatok megfigyelésére szolgálnak, hanem az emberekére is. Pár évvel ezelőtt az erdészek és a vadászok keresték a vadkamerákat, manapság már a tulajdon védése, megfigyelése a fő feladatuk. Miért olyan népszerűek és hasznosak a kém vadkamerák? Elsősorban a rendkívül erős, akár fél évig is tartó akkumulátor üzemidőnek köszönhetik sikerüket. A fejlettebb modellek multimédiás képek küldésére is képesek, de hátránya, hogy nehéz hozzáférni a felvételekhez.

kép

Az illegális szemétet a leggyakrabban erdős és bokros területeken helyezik el, ahol a vadkamera nagyon könnyedén álcázható. Minden vadkamerához egy heveder tartozik a csomag részeként, amelyel az egyszerűen felrögzíthető a fa törzsére, ágaira. Vásárolható fém vadkamera tartó is, amely biztosítja a vadkamera tökéletes látószögét.

Gyakori eset, hogy a fotócsapdára bukkanók a lebukás elkerülése céljából eltávolítják a berendezést a helyéről. Ez a lehetséges probléma is könnyedén megoldható egy vadkamerát védő tokkal, amely megakadályozza a vadkamera levételét. Ezzel a dobozzal azonban a kamerát nehezebb a megfelelő látószögre irányítani.

A vadkamerák látószöge általában 90 - 100 fok körül mozog, és az éjjellátásuk akár 20 méteres is lehet, aminek köszönhetően messzebb az illegális lerakattól is könnyedén elhelyezhető.

Tetszett Önnek ez a cikk?

Kérdések

Ezen az oldalon egyenlőre senki sem írt hozzászólást.

Csak a regisztrált és bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást.

Legszélesebb kínálat

Több mint 5 000 termék

​Igény szerinti gyártás

Elképzeléstől kivitelezésig

Diszkrét csomagolás

A webáruház adatai nélkül

Szakma specialistái

Több mint 10 éve a szakmában