Kamera IP czy AHD?

IP kamerák

Az IP kamerák ethernet vezetékkel (egyszerű interentes, LAN vezetékkel) csatlakoznak a hálózatra, amelyek továbbítják a videó és hangfelvételt, és egyben ellátják energiával a berendezést is. Ezen kívül az IP kamerák saját IP címmel rendelkeznek, aminek köszönhetően távolról is megfigyelhető a felvételük, és lehetővé teszik a felvétel flexibilis tárolását.

Az IP kamerák legfőbb előnye kivétel nélkül a felbontás és a kép minősége - garantálja a felhasználó számára a részletek észrevételét és lehetővé teszi a felvételre való nagyítást is, a fényerő minőségének változása nélkül. Ennek eredménye a tettesek sikeresebb felismerése és megtalálása, pontosabb automatikus elemzések, riasztások és értesítések. 

Az átlagos IP kamerák 1,3 Mpx (1280 x 1024) és 5,0 Mpx (2592 x 1944) közötti felbontással dolgoznak, de vannak IP kamerá gyártók, amelyek 20 Mpx felbontással szerelik fel a készülékeket. A kiváló felbontás és a magas FPS miatt azonban szükséges a nagyobb tárhely és az erős adatátvitel. Ezért az IP kamerák költségei magasabbak lehetnek mint az analóg kameráké.

Az IP kamerák miatt dramatikusan megnőtt a biztonsági kamerák elterjedése, mivel a nagyobb felbontásnak köszönhetően megnőtt az általuk nyujtott védelem. Az IP biztonsági kamerák manapság is tobább fejlődnek és egyre inkább elérhetőbb áron vásárolhatók.

Az IP kamerák előnyei

 • Magasabb felbontással rendelkeznek mint az átlagos analóg kamerák
 • Ugyanazon ethernet vezeték segítségével továbbítható a rögzített felvétel és tölthető is a berendezés

 • A kamerák élő képének megtekintése 

 • Képesek saját hálózati berendezésként működni, amelyek nek nincs szükségük DVR rögzítőre

Az IP kamerák hátrányai

 • Komplex hálózati infrastruktúrát igényelnek

 • A felvétel késése kicsit hosszabb mint az analóg kameráknál

 • Jelentős sávszélességű adatátvitelt igényelnek

 • Költségesebb megoldás 

Az IP biztonsági kameráink teljes kínálata

AHD kamerák

A HD analóg kamerarendszerek képesek elérni a 1080p FULL HD felbontást. Az ilyen felbontással (2,1 Mpx) rendelkező biztonsági kamerák képesek 4x nagyobb felbontással működni mint az átlagos analóg kamerák. Lehetővé teszik a felvétel nagyítását a részletek megtekintéséhez, amely gyakran szükséges a vagyonunk védelme érdekében.

Ezen kívül az analóg HD kamerarendszerek képesek a felvétel továbbítását az átlagos koaxiális kábelezés segítségével is. Ennek köszönhetően dramatikusan csökkentik a kiadásokat és a felszerelésük igényességét is az IP kamerákhoz képest. Az analóg kamerák képesek akár 500 méteres távolságba is továbbítani a felvételt - 5x távolabbra, mint az IP rendszerek - késedelem nélkül (az IP kameráknál a felvétel késése gyakori probléma).

A HD analóg kamera rendszerek könnyedén telepíthetők, úgy mint az átlagos analóg kamera rendszerek is. Nincs szükség hálózati berendezésekre és az IP-vel kapcsolatos megoldásokra. Mivel a HD analóg kamerák hálózat használata nélkül dolgoznak, ezért nem függenek az internet kapcsolat minőségétől, és nincs szükségük erős adatátvitelre.

A HD technológia egyre inkább hozzáférhető. A minőséges felvételek iránti igény, és a kiadás hatékony technológiáknak köszönhetően a HD analóg kamerarendszerek ára állandóan csökken, majdnem az egyszerű analóg kamerák szintjére. A HD analóg biztonsági kamerák majdnem fele annyiért hozzáférhetőek, mint az IP kamerák.

A HD analóg kamerák előnyei

 • Egyszerű telepíttés

 • A felvétel nem késik

 • Nagyobb adatátviteli távolság

 • Olcsóbbak mint az IP kamerák

A HD analóg kamerák hátrányai

 • Alacsonyabb felbontás

 • Szükséges rögzítő berendezésre csatlakoztatni

Az AHD technológiát az IP kamerákkal összehasonlítva az analóg kamera biztosan megbízhatóbb és a felvételek nem késnek az internet gyorsaságától függően. Mindkét technológia 720p és 1080p felbontásban is működik, és a feldolgozandó kép éles és részletes (különösen a 1080p FULL HD esetében).

Az IP biztonsági kamerák esetében a felvételi késedelem elég gyakori. Azonban ha valós idejű felvételeket szeretne megtekinteni, akár a telefonján, és több távoli kamerát szeretne rögzíteni egy rögzítőn, akkor az IP kamera erre a célra kimondottan alkalmas. Azonban a kép késését percekben kell mérni.